Het internettijdperk waar wij ons vandaag de dag in bevinden, wordt Web 2.0 genoemd. Web 2.0 is veel interactiever dan Web 1.0 en daarnaast biedt het ons de mogelijkheid om sociale netwerken op te richten, hier actief aan deel te nemen, de conversatie aan te gaan met mensen waar je anders nooit contact mee zou hebben, etc. De mogelijkheden van Web 2.0 zijn enorm en lijken nog lang niet aan hun einde te zijn.
Samen met de term Web 2.0 ontstonden ook termen als bijvoorbeeld burger 2.0, politie 2.0, marketing 2.0 en overheid 2.0. Dit 2.0 staat voor een soort verbeterde versie van de burger, de politie, etc. als het gaat om communicatie, interactie of bijvoorbeeld kennisdeling met behulp van social media. Op de term overheid 2.0 ga ik in deze post wat dieper in.
Overheid 2.0
De overheid 2.0 maakt actief gebruik van social media om zowel medewerkers, als externe partijen meer te betrekken bij de bezigheden van de overheid. Medewerkers van de overheid gebruiken bijvoorbeeld intern social media om sneller en beter met elkaar te kunnen communiceren, of om kennis sneller te kunnen delen. Ook in externe richting wordt er steeds meer gebruik gemaakt van social media. Dit transparanter en opener te worden naar burgers of andere externe partijen, of om een platform te bieden waar deze externe partijen hun mening kwijt kunnen. Voorheen bevatten de websites van de overheid vooral informatie over dingen die al gedaan waren, beleidswijzigingen die al doorgevoerd waren of andere onderwerpen die al tot de verleden tijd behoorden.
De overheid 2.0 plaatst berichten over dingen die nog moeten gaan gebeuren, over nieuwe onderwerpen, over dingen die vandaag de dag spelen en waar over gediscussieerd mag worden. Onderwerpen waarin de mening van de burger een belangrijke rol speelt. Door social media bij dit soort onderwerpen slim in te zetten kan de overheid 2.0 de conversatie aangaan met haar burgers, ze uitnodigen om mee te denken, interactie opzoeken… Al dit soort dingen werken mee aan de transparantie en openheid van de overheid, tot in zekere mate natuurlijk. Dit kan ervoor zorgen dat burgers zich meer betrokken voelen bij de overheid en daarnaast het gevoel te vergroten dat je als burger een stem hebt en dat er naar je geluisterd wordt.
Samen werken aan overheid 2.0
De website Ambtenaar 2.0 werd speciaal in het leven geroepen om samen met verschillende inwoners van Nederland te timmeren aan de overheid 2.0. Iedereen wordt uitgenodigd om op deze website mee te brainstormen over overheid 2.0, om deel te nemen aan de verschillende discussies, om zijn of haar mening te uiten en om ideeën te plaatsen. Eigenlijk kan je op deze website terecht met alles wat je kwijt wil over overheid 2.0.
Zo is er ten eerste een forum. Op dit forum komen verschillende onderwerpen aan bod, van social media an sich tot onderwerpen puur gericht op de overheid, maar natuurlijk gaan de meeste onderwerpen over een combinatie van deze twee. Mensen vragen elkaar om advies, geven tips en discussiëren er op los. Het forum van Ambtenaar 2.0 wordt erg actief gebruikt. Zelf kom ik op dit forum veel termen tegen waar ik nog nooit van heb gehoord. Het is erg interessant om je dan door middel van zo’n discussie eens te verdiepen in zo’n term en om te kijken wat daar zoal over gezegd wordt. Wat ik misschien wel nog leuker vond, was dat er ook veel forumberichten zijn over onderwerpen waar ik inmiddels al veel over geleerd heb. Het is leuk om op dit forum te zien dat mensen over deze onderwerpen praten, omdat zij vaak vanuit hun eigen werk redeneren of vragen stellen. Daardoor zie je echt de toepassing van deze social media in het bedrijfsleven en daarnaast de vragen die het gebruik hiervan ten gevolge kunnen hebben. Sommige mensen zitten echt verstrikt in onduidelijkheden en het is erg mooi om te zien hoe zij hier in de loop van een discussie uitraken door de antwoorden die zij van iedereen krijgen.
Ook is het mogelijk om als lid een blog te plaatsen. Dit is natuurlijk vooral geschikt om je eigen mening uit te dragen, om ideeën te delen en om mensen uit te nodigen mee te denken. Je ziet dat er veel gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid om te bloggen en dat er ook actief gereageerd wordt op de verschillende blogposts. Dit brengt soms interessante, maar ook wel eens hele heftige discussies tot stand. Wat ik hier zo leuk aan vind, is de argumentatie die mensen gebruiken om elkaar te overtuigen van hun mening. Veel mensen redeneren ook vanuit hun eigen ervaring of eigen werkveld, wat natuurlijk af en toe botst. Het is erg leuk om te zien hoe zo’n discussie verloopt en wat mensen allemaal uit de kast trekken om elkaar te proberen te overtuigen. Als je het mij vraagt, zijn de blogs op Ambtenaar 2.0 een goed voorbeeld van de interactie en conversatie die een blog tot stand kan brengen, wat natuurlijk is wat je uiteindelijk wil bereiken met je blog.
Daarnaast zijn er groepen waarvan je lid kan worden. Op de pagina van zo’n groep zijn alle leden te vinden, worden relevante forumonderwerpen getoond, links geplaatst en ga zo maar door. Het is een soort verzamelplaats van mensen die zich interesseren een zelfde onderwerp waar via Ambtenaar 2.0 veel over gesproken wordt. Ook organiseert Ambtenaar 2.0 de zogenaamde “Open Koffie”, een evenement om de leden van Ambtenaar 2.0 uit te nodigen elkaar in het echt eens te ontmoeten.
Ambtenaar 2.0, vernieuwend en veranderend?
Vernieuwend? Ja! Ambtenaar 2.0 is echt een bruisend, levend sociaal netwerk voor mensen die graag mee willen praten over overheid 2.0. Er worden volop ideeën uitgewisseld en tips gegeven en er wordt veel gediscussieerd, content gelezen en content geplaatst. Wat betreft de verandering, verbetering die Ambtenaar 2.0 oorspronkelijk nastreeft met de website, vind ik dat ze nog wel een stapje verder kunnen gaan. Of ik vind dat Ambtenaar 2.0 echt veranderingen of verbeteringen bereikt met hun website? Niet echt. Op hun homepage schrijven ze het volgende:
Ambtenaar 2.0 is een netwerk van mensen binnen en buiten de overheid die samen werken aan overheid 2.0. Om de overheid beter, leuker en meer 2.0 te maken zijn initiatiefrijke ambtenaren nodig die over de grenzen van hun organisatie heen kijken en aan de slag willen met de nieuwe mogelijkheden en middelen. Nederland heeft meer ambtenaren 2.0 nodig.
Ze laten hier dus duidelijk zien dat ze de overheid beter en leuker willen maken, maar ik merk daar op de website niet erg veel van. Het is wat mij betreft meer een verzamelplaats voor ideeën, discussies en inspiratie met betrekking tot het onderwerp overheid 2.0, maar ik vind niet dat ze echt dingen veranderen. In elk geval voor zover je kan lezen op de site. Ze hebben wel een stichting Ambtenaar 2.0 opgericht, die daadwerkelijk actie wil ondernemen, maar hier is niet veel over terug te lezen wat betreft dingen die ze bereikt hebben tot nu toe. Dat is dus een puntje waarop Ambtenaar 2.0 hun missie, die ze direct op de homepagina vermelden, nog iets beter na zouden kunnen streven.
Hey Renee,
Grappig om te lezen dat je Ambtenaar2.0 een ‘bruisend sociaal netwerk’ vindt. Ik ben namelijk een andere mening toegediend. Zo wordt er de laatste tijd weinig tot niet meer gereageerd op forumberichten en plaatsen mensen wel blogs, maar wordt hier verder niks mee gedaan. Ben benieuwd wat jou er toe geleid heeft om het als levend te omschrijven.
Stef