Naar de inhoud springen

Sligro: transparantie en openheid

Een van de eigenschappen van een Connected! organisatie is transparantie en openheid. In een eerdere blogpost schrijf ik over Connected! organisaties en het meetinstrument dat ik samen met Bram Baas ontwikkelde om te kijken in hoeverre een organisatie Connected! is. Transparantie en openheid van een organisatie houdt bijvoorbeeld in dat er zowel intern als extern veel informatie te winnen is over de betreffende organisatie, dat er moeite gedaan wordt om informatie te winnen, dat alle medewerkers de beschikking hebben over de voor hen relevante bedrijfsinformatie en dat de bedrijfsprocessen in te zien zijn. Er is dus inzicht te verkrijgen in de structuur en processen van de organisatie, die overkomt alsof er niets te verbergen valt en alsof iedereen alles mag weten.

De transparantie en openheid van Sligro Food Group n.v.

Natuurlijk hebben we ook onderzocht hoe het staat met de transparantie en openheid van de Sligro. Hiervoor hebben we de onderstaande stellingen geformuleerd. De organisatie scoort op dit onderdeel 14 uit de 20 punten, wat zorgt voor een eindpercentage van 70%.

  1. Het is zowel intern als extern mogelijk om inzicht te verkrijgen in de machtsverdeling binnen de organisatie. (100%)
  2. Het is zowel intern als extern mogelijk om inzicht te verkrijgen in de bedrijfsprocessen. (100%)
  3. De organisatie biedt haar medewerkers opleidingen en/of doorgroeimogelijkheden aan. (100%)
  4. Iedere medewerker heeft de beschikking over de voor hem/haar belangrijke bedrijfsinformatie en de mogelijkheid tot het delen hiervan. (25%)
  5. De organisatie staat open voor de mening van alle betrokken partijen en biedt hier een platform voor. (25%)

Ook op dit onderdeel scoort de Sligro ruim voldoende. Dit komt voornamelijk omdat er erg veel informatie over Sligro te vinden is, zowel op hun eigen websites als op websites van anderen. Op eigen websites wordt veel aandacht besteed aan het inzichtelijk maken van bedrijfsprocessen, machtsverdelingen, medewerkers, succesverhalen, etc. Intern word er daarnaast wekelijks een weekbericht verspreid en maandelijks komt het tijdschrift “Slim” uit voor alle medewerkers. In deze interne uitgaven wordt aandacht besteed aan bedrijfsprocessen en belangrijke gebeurtenissen. Ook worden er af en toe eens bedrijfsprocessen of medewerkers uitgelicht. Tevens wordt er, naast via mondelinge communicatie, via deze wekelijkse en maandelijkse uitgaven gecommuniceerd over cursussen of opleidingen.

Er is een intranet waarop informatie verspreid en opgeslagen wordt. Niet alle medewerkers hebben hier toegang tot, terwijl er wel informatie opstaat die voor iedereen belangrijk is. Zelf werk ik binnen de Sligro en heb ik wel toegang tot dit intranet als leidinggevende, maar veel van mijn collega’s komen niet in aanraking met dit intranet. Ook heeft niet iedereen een eigen persoonlijke inlog op dit intranet, al is dit in mijn ogen niet direct een probleem. Niet iedereen levert content voor het intranet, maar relevante informatie is wel zichtbaar zonder inlog.

Transparantie en openheid binnen een organisatie is niet alleen belangrijk om een betrouwbare, open uitstraling na te streven. Het is ook een manier om als organisatie naar buiten te treden op iedere gewenste manier. Door selectief veel informatie te plaatsen laat je als organisatie zien wie je bent en wat je doet. Ook de interne informatiestroom is belangrijk. Door deze zo snel en optimaal mogelijk te maken, worden medewerkers betrokken bij een organisatie, weten ze wat er speelt, zijn ze snel op de hoogte van nieuwe informatie en zo kunnen bedrijfsprocessen versneld of vereenvoudigd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *