Naar de inhoud springen

De ‘dark side’ van Instagram

Instagram: een populaire app waarmee ruim 150 miljoen gebruikers hun foto’s (en tegenwoordig ook video’s) dagelijks “upgraden” tot vierkante foto’s met een retro filter. Fanatieke gebruikers zullen weten dat je werkelijk van alles voorbij ziet komen: foto’s van sporters, DJ’s, (grote) merken, fashionbloggers, baby’s, personal trainers, luxe diners, wollige huisdieren… Noem het maar op. Geen wonder dat inmiddels ook veel bedrijven hun weg hebben gevonden naar deze app als onderdeel van hun social mediastrategie.

Zelf ben ik ook groot fan én fanatieke gebruiker van de app en kon ik er niets negatiefs aan ontdekken. Tot een paar dagen geleden. Want hoewel de meeste Instagram-gebruikers hun account grotendeels gebruiken om mooie, positieve momenten en dingen waar ze trots op zijn te delen, blijkt dat niet voor alle gebruikers de insteek te zijn.

“Society killed me”

Dark side van InstagramToen ik wat aan het rondkijken was op hashtags die veel gebruikt worden door mensen die met sporten/gezonde voeding bezig zijn, stuitte ik op een foto van een gebruiker van 14 (!) jaar die op een hele andere manier met haar lichaam bezig is. Namelijk in de zin van een eetstoornis, zelfverwonding en alles wat daarbij komt kijken. Dit staat zelfs opgenomen in haar profieltekst, samen met haar aantal zelfmoordneigingen en de dagen dat ze ‘clean’ is. Nul.

Tussen haar foto’s en die van veel vergelijkbare gebruikers staan afbeeldingen met teksten als “Society killed me”, “I’m sorry I am so annoying”, “I hate myself” en teksten/afbeeldingen gerelateerd aan zelfmoord, depressies, zelfverwonding en meer. Alle foto’s zijn zwart/wit, donker en grauw, aan de negatieve teksten komt geen einde en alle foto’s stralen verdriet of pijn uit; het depressieve gevoel werkt bijna aanstekelijk.

Voor iedereen toegankelijk

Nu weet ik dat er mensen zullen zijn die vinden dat dit onzin of aandacht vragen is. Toch is het niet mijn bedoeling om die discussie op te roepen met deze blog. Ik heb er zelf op zo’n manier geen mening over en dat wil ik ook niet; dit staat veel te ver van me af om er op die manier over te oordelen.

Ik schrijf dit omdat ik er echt van schrik dat zulk soort accounts op Instagram rondzwerven en voor iedereen toegankelijk zijn. Sterker nog, deze gebruiker heeft 876 volgers, krijgt enorm veel likes op haar foto’s en zelfs reacties van mensen die zich hetzelfde voelen. Ze lijken elkaar bijna te versterken in hun reacties en halen de reacties van mensen die ze moed in proberen te praten hard onderuit.

Dark side Instagram

Het is niets nieuws dat internet/social media een “duistere kant” heeft, zo bestaan er veel meer van dit soort initiatieven op verschillende kanalen (denk bijv. aan fora). Toch had ik er niet bij stilgestaan dat ik, en dus ieder ander, dit ook op Instagram tegen kon komen. (Ik heb hier overigens bewust niet de meest schokkende foto’s en berichten geplaatst.)

Hoe zou Instagram volgens jou om moeten gaan met dit soort accounts? En in hoeverre overtreden dit soort gebruikers in jouw ogen de Terms of Use of de Community guidelines, zie bijvoorbeeld punt 6? (Naar mijn mening behoorlijk…) Zou je een account als deze rapporteren? Of zou je misschien juist een van de gebruikers zijn die de moeite neemt op een opbeurende reactie te plaatsen? Ik blijf er in ieder geval uit de buurt vanaf nu…скачать warface бесплатноkis37макіяж на кожен деньлобановский александрдоставка с алибабашторы жалюзи на окна

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *