Naar de inhoud springen

Google Latitude

Informatie

Google Latitude is opgericht in 2009 door Google. Het aantal gebruikers heb ik nog niet kunnen vinden. Via je Google account wordt de locatie van de telefoon op Google maps gezet. De gebruiker kan hierbij zelf aangeven of alleen de stad of bijvoorbeeld de precieze locatie gemeld wordt.

Er is een historie op te vragen via het internet op je eigen Google account, zodat voor de gebruiker terug te zien waar hij geweest is en wanneer. Handmatig kunnen verkeerde of ongewenste meetpunten verwijderd worden. Daarnaast is het ook mogelijk om in te loggen op bepaalde plaatsen. Kan handmatig, maar ook automatisch.

Verwachting

Ik heb nog geen eigen ervaring met dit netwerk, vandaar eerst mijn verwachting. Ik ben heel benieuwd naar het automatisch inloggen op locaties en het terugzien hiervan. Voor zover ik heb begrepen legt de applicatie dus om de zoveel tijd je GPRS locatie vast, en maakt hier uiteindelijk een historie van. Deze week begin ik met het uitproberen van Google Latitude, dus ik zal eind van de week mijn eigen ervaringen hier plaatsen met uiteindelijk een vergelijking Google Latitude – Foursquare.

Eigen ervaringen

Bij het installeren van Google Latitude werd eerst gevraagd of ik wilde dat de applicatie me automatisch incheckt op mijn locatie, oftewel bij elke stap die ik zet, of dat ik het handmatig in wilde stellen. In eerste instantie koos ik voor handmatig, omdat dit me beter leek voor de vergelijking met Foursquare. Bij het handmatig inchecken kan je een punt op de kaart selecteren of een adres ingeven. Aangezien ik naar Mallorca zou gaan een paar dagen nadat ik begon dit netwerk uit te proberen, bleek dit al snel geen slimme zet te zijn. Ik ken de kaart daar hier en hoe de adressen in elkaar steken weet ik ook niet precies, dus al snel had ik hem op automatisch gezet.

Wat al heel snel opvalt is dat dit netwerk met een heel ander doeleinde gemaakt is dan bijvoorbeeld Foursquare. Zo krijg je geen punten of andere beloning voor het inchecken ergens en wordt er dus ook geen “klassement” opgemaakt van jou en je vrienden. Het bevat duidelijk geen spelelement, wat ik eigenlijk ook niet verwacht had van Google. Toen dat me meteen duidelijk werd was voor mij eigenlijk vooral de vraag: waarom dan nog inchecken? Wat is er nog leuk aan?

Nou, inmiddels kan ik je vertellen: leuk is het niet. Vind ik. Het is niet iets waar ik de hele dag mee bezig kan zijn, terwijl ik toch al snel 50 keer per dag op mijn telefoon zit te rammelen voor Foursquare, wel omdat ik dat leuk vind. MAAR: handig blijkt het daarentegen wel te zijn. Zo zochten we een wat grotere supermarkt in Mallorca. Via Latitude kan je op de kaart zoeken naar alles wat je maar wil, supermarkten, manicures, zelfs naar toiletten en hij laat ze allemaal zien. Wanneer je op zo’n aangegeven locatie klikt, geeft hij je de adresgegevens, website, telefoonnummer, eventueel toegevoegde foto’s en beoordelingen. Er zit een functie in waarmee je direct kan bellen naar de locatie, maar ook een Google Streetview van de locatie en de mogelijkheid om een routebeschrijving te ontvangen van jouw locatie naar de gekozen locatie. Van die mogelijkheid hebben we hier in Mallorca al een paar keer gebruik gemaakt.

Overige opties

  • Verschillende weergavemogelijkheden van de kaart, bijvoorbeeld sattelietweergave of juist heel minimalistisch.
  • Lagen met locaties erin. Alle zoekopdrachten worden automatisch tot laag aangemaakt, de resultaten worden dan in deze laag weergeven. Deze lagen kan je aan of uit zetten. Latitude heeft daarnaast zelf al een paar standaardlagen.
  • Streetview, wat overigens redelijk snel werkt en goede beeldkwaliteit heeft.
  • Locaties met een ster. Een locatie kan je een ster geven en zo min of meer aan je favorieten toevoegen. Er is een optie om al deze locaties wel of juist niet te laten tonen op de kaart en een optie waar je ze allemaal in een lijst bij elkaar te zien krijgt.
  • Verkeersinformatie.
  • Buzz. Het is mogelijk om bij een locatie een “buzz”, een soort shout te plaatsen die zichtbaar is voor andere gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld een tip of opmerking zijn over die locatie.

Vrienden

Uiteindelijk heb ik gekeken naar de opties die Latitude biedt ten opzichte van je vrienden. Wat betreft privacy scoort Latitude in ieder geval geen hoog cijfer. Via de applicatie op mijn telefoon kan ik op elk moment van de dag zien waar mijn vrienden zich bevinden, tot op het adres nauwkeurig. Je kan ze zelfs zien bewegen over de kaart, dus precies volgen waar ze naartoe gaan en via welke weg. Dit heeft er voor gezorgd dat ik zelf nog even iets kritischer naar mijn privacyinstellingen heb gekeken, want niet de hele wereld hoeft te weten waar ik me bevindt gedurende de dag. Ook maakt dit denk ik dat je, als Latitude gebruiker, toch kritischer gaat selecteren wie je als vriend accepteert dan bijvoorbeeld op Foursquare. In ieder geval als je automatisch inchecken aan hebt staan. Op Foursquare weet ik wie mijn locatie kan zien en aan de hand daarvan kan ik bepalen of ik ergens wil inchecken en of ik dat zichtbaar wil maken aan mijn vrienden. Wanneer ik overal automatisch ingelogd wordt heb ik hier veel minder controle over.

History

Helaas kwam ik er na mijn terugkomst uit Mallorca achter, dat ik eerst op internet mijn history aan had moeten zetten. Ik kan dus niets terug zien van die periode, terwijl dat me juist leuk had geleken om te zien. Dat is dus wel een minpuntje aan de applicatie voor Blackberry, dat je niet via die weg de history aan of uit kan zetten. Inmiddels heb ik wel de historyfunctie aangezet en bekeken, waar ik precies kan zien hoeveel kilometer ik af heb gelegd, waar ik het vaakst ben geweest en hoe lang ik daar gemiddeld ben. Er staat een bètaversie online van een dashboard, waarop al deze informatie verzameld wordt. En ik heb nog 362722 kilometer te gaan naar de maan volgens dit dashboard. Dat je het even weet.

3 Reacties

  1. Tim Lecomte Tim Lecomte

    Je bent goed op weg met je blog!

    Leuk natuurlijk om een tool als Google Latitude op jouw manier te kunnen testen!

  2. Goede blogpost samen met die van Foursquare, het was me in 1x duidelijk wat er belangrijk was. Hierdoor hebben we ondanks dat je ver weg was een goede presentatie kunnen houden.

  3. Goed en duidelijk stuk over Google Latitude. Zoals je weet gebruik ik het zelf ook en daardoor deel ik ook de mening van je over het ‘privacy’ gedeelte. Verder vond ik het een leerzaam stuk. Zelf ken ik volgens mij de helft van de functies van Latitude nog niet namelijk.
    Al met al, goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *