Naar de inhoud springen

Microblogging

Microblogging is een manier van bloggen, door korte berichten te plaatsen van 140 tekens of minder. In deze berichten kunnen vaak tevens foto’s, video’s of links bijgevoegd worden. Twitter is het populairste microblogging netwerk. Andere netwerken zijn bijvoorbeeld Jaiku, Pownce, Brightkite, of Yammer. Deze laatste wordt vooral veel intern gebruikt in het bedrijfsleven.

In hoofdstuk 14 van The Social Media Bible heeft Lon Safko het over Microblogging. Ik had gehoopt dat er in dit hoofdstuk veel informatie over Yammer zou staan, omdat ik daar al het een en ander over had gehoord tijdens de lessen en het niet een platform is dat (relatief) makkelijk zelf uit te proberen is. Echter ging het hoofdstuk vooral over Twitter, wat natuurlijk ook logisch is gezien de populariteit en grootte van dit platform, maar toch had ik meer verwacht. Als je weet dat zelfs het begrip “tweet” en “retweet” uitgelegd wordt, zal je begrijpen hoe diep Safko ingaat op Twitter. Er stond wel heel wat informatie in over Twitter die voor mij onbekend was. Zo was ik blij om iets te lezen over de manier waarop Twitter geld verdient. Hier had ik dit weekend namelijk een gesprek over met mijn oom (die veel internetmarketing doet). Hij vroeg zich af waar Twitter inkomen vandaan haalde en ik had hier niet echt een duidelijk antwoord op. Ik weet dat Twitter kleine vormen van een soort advertenties heeft, zoals de promoted “who to follow” of de tweets die bovenaan komen te staan bij een zoekopdracht, maar meer niet. Uit het boek blijkt echter dat Twitter ook niet veel meer doet dan dat en dat ze nog op zoek zijn naar een goede strategie hiervoor. Het boek is inmiddels natuurlijk ook al weer wat verouderd, dus het zou kunnen dat er nu al wel meer over bekend. Ik ben benieuwd naar het antwoord hierop en hoop dit antwoord ook nog ergens te kunnen vinden.

Aan het eind van het hoofdstuk worden vervolgens een hele hoop Microbloggingplatforms genoemd, maar wel met heel weinig informatie verder. Eigenlijk zou je op zo’n moment die platforms ook moeten bezoeken en uitproberen, om er een goed beeld bij te krijgen. Nu is het meer een opsomming en is het moeilijk om een je een voorstelling te maken van hoe deze verschillende platforms werken.

Ook viel het mij bij deze eerste paar hoofdstukken uit de Social Media Bible vooral op dat de verdeling van de voorbeelden af en toe wat scheef is. Sommige tools worden heel uitgebreid behandeld, terwijl andere tools achter elkaar opgesomd worden zonder een hele heldere toelichting. Wel zijn de voorbeelden die uitgebreid behandeld worden wel heel duidelijk en interessant om te lezen, met voor mij ook tot nu toe nog onbekende informatie.

Deze blogpost is gebaseerd op hoofdstuk 14 uit het boek The Social Media Bible van Lon Safko. Lees hier mijn overige blogposts uit de serie Social Media Bible.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *