Naar de inhoud springen

Jane McGonigal: “Gaming can make a better world”

Gaming can make a better world

Binnen het semester CICA (Create an Interactive Content Application) werden wij gevraagd om als project een Alternate Reality Game te ontwikkelen. Dit is een spel dat zich deels afspeelt in de realiteit en deels via (online) media. Om me hier wat meer in te verdiepen ben ik op zoek gegaan naar meer informatie over dit thema en designers die zich bezig houden met dit deze vorm van gamedesign.

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op de Amerikaanse Jane McGonigal. Zij houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van en onderzoek doen naar ARG‘s. Al haar games hebben een maatschappelijk thema, met als doel de wereld stukje bij beetje te verbeteren. McGonigal gelooft erin dat gamen bij kan dragen aan een betere wereld en draagt dit uit in haar TED talk, te vinden in de onderstaande video. Toen ik in eerste instantie de titel van deze video zag (Gaming can make a better world) was ik hier nogal sceptisch over, het leek mij niet erg waarschijnlijk. Ik denk dat dit voornamelijk komt omdat ik zelf nog niet erg bekend was met Alternate Reality Games en de succesverhalen die hierover bestaan. Na het zien van deze TED-talk van Jane McGonigal ging ik al heel anders denken over deze manier van gamen en de dingen die hiermee bereikt kunnen worden. Ik deel haar enthousiasme volledig en vind haar visie echt geweldig, zeker nu ik zelf ook bezig ben geweest met een ARG en hierbij gezien heb hoe je hier mensen mee in beweging kan brengen.

Heroes make themselves

Momenteel is Jane McGonigal bezig met een nieuwe ARG, namelijk SuperBetter. Dit spel daagt haar spelers uit elk doel te bereiken op het gebied van gezondheid en helpt ze hierbij. Een mooi gedeelte uit de uitleg van het spel (bron) vind ik:

“We believe heroes make themselves — when they find the courage to pursue their goals even in the face of an extraordinary challenge. SuperBetter is the start of YOUR heroic journey — to build up your courage, discover your hidden strengths, and team up with powerful allies.”

Inmiddels heb ik mezelf ingeschreven voor deze ARG, maar om eerlijk te zijn heb ik er verder nog niet veel mee gedaan en weet ik ook niet zeker of het spel geschikt is voor inwoners van Europa. Hopelijk kan ik hier binnenkort meer over vertellen op mijn blog. Onderstaand vind je de TED talk van Jane McGonigal. Oordeel zelf (en laat vooral je reactie achter).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *