Naar de inhoud springen

Mijn spiegel voor Twitterende voetbalfans: verslag Ajax – VVV Venlo

Vanavond was er voetbal. Ik háát voetbal. Ik begrijp er niets van, vind het totaal oninteressant en wil er dan ook niets mee te maken hebben. Onbewust heb ik echter wel meegekregen dat Ajax vanavavond een kampioenswedstrijd moest spelen, maar meer weet ik er dan ook niet van. Geen idee welke competitie, geen idee in welk stadion, geen idee tegen wie en ook heb ik werkelijk geen idee wie er überhaupt spelen bij Ajax. Maar één ding durf ik te wedden… Over 105 minuten kan ik de hele wedstrijd navertellen in geuren en kleuren, zonder dat ik er ook maar een minuut van gezien heb of een seconde voor naar de radio heb hoeven luisteren.

Rond half acht begon het namelijk. De crisis der crisissen als je niet van voetbal houdt, maar wel van social media. Een ware oorlog tussen interessante tweets en voetbaltweets, waarin de interessante tweets in mijn eigen timeline gelukkig met moeite het hoofd boven water weten te houden. Al eerder riep ik sarcastisch dat ik durfde te wedden dat ik een voetbalwedstrijd live kon volgen via Twitter. Met mij trouwens meerdere mensen die ik dat heb horen roepen. Hoog tijd om die uitdaging eens aan te gaan!

Facebook nieuwsoverzicht open? Check. Mijn Twitter timeline open? Check. Tijd om jullie, Twitterende voetbalfans, eens een spiegel voor te houden. Lees hieronder mijn wedstrijdverslag van Ajax – VVV Venlo op woensdag 2 mei. Puur en alleen gebaseerd op tweets die ik tijdens de wedstrijd en de rust, dus 105 minuten lang, heb gevolgd. Ik hoor graag van jou als voetbalfan of het klopt!

Voorbereiding

Via Twitter en Facebook beginnen mensen al zenuwachtig te worden. Tijd voor mij om me voor te bereiden. Geen idee tegen wie Ajax spelen moet namelijk, maar daar was ik zo achter. Vanavond speelt Ajax een kampioenswedstrijd tegen VVV Venlo (nooit van gehoord) voor zijn 31e landstitel. Frank de Boer (die man die zo raar praat, dat weet ik dan weer wel) heeft Vermeer, Vd Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Blind, Eriksen, Anita, Janssen, Aissati, De Jong en Ebecilio opgesteld. Ik tel er elf, wat betekent dat de keeper erbij zou moeten staan in het rijtje. Sorry, geen idee wie het is. Zoveel weet ik er dus van. VVV Venlo heeft Gentenaar, Timisela, Emenike, Yoshida, Leiwakabessy, Meeuwis, Holla, Kruijsen, Linssen, Uchebo en Wildschut opgesteld.

Ajax heeft nog maar 1 punt nodig om landskampioen te worden, wat betekent dat ze ook gelijk kunnen spelen. Terwijl Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes door het stadion klinkt komen de spelers het veld op, in shirts met de tekst “Sterkte Bruno”. Geen idee waarom, maar het is vast lief. Even later blijkt het om ene Bruno Silva te gaan. – Nog steeds geen idee wie het is. Wiedemijer is de scheidsrechter en die lijkt op Danny Blind, vindt iemand. De sfeer in het stadion is geweldig en vooraf aan de wedstrijd is er vuurwerk langs de lijn.

De eerste helft

De wedstrijd begint, Ajax speelt goed over op hun eigen helft. Twee seizoenen geleden speelde Ajax tegen VVV en won toen met 7-0, waarbij Suarez 4 keer scoorde en Pantalic 2 keer. Al in het begin van de wedstrijd krijgt Blind een mooie bal van Janssen, waarmee hij een voorzet geeft die vervolgens naast gekopt wordt door de Jong. In de 8e minuut heeft de Jong meer succes, hij maakt het eerste doelpunt met een kopbal. Dit doelpunt maakt de Jong clubtopscorer met 12 treffers dit seizoen.

Vlak daarna volgt er een kans voor Vertongen, hij kan makkelijk doorlopen maar schiet tegen de paal. Even later volgt er een vrije trap voor Ajax en Vertongen mist opnieuw en schiet tegen de paal. Via Twitter stroomt het vol of het doel niet een paar centimeter verplaatst kan worden. Supporters gunnen Vertongen een doelpunt, omdat dit zijn laatste thuiswedstrijd voor Ajax is.

Een schot op het goal door van der Wiel wordt “gekraakt”. Geen idee wat dat betekent, maar het levert in ieder geval een corner op voor Ajax, welke genomen wordt door Janssen. Inmiddels staat het balbezit op 64% voor Ajax en 36% voor VVV Venlo. Siem de Jong kopt opnieuw een bal richting het doel en maakt daarmee bijna een tweede doelpunt. Er worden grappen gemaakt over ene Kenneth, die niets te doen heeft. Dat ze hem bier, koffie of Donald Duck boekjes willen brengen. Ik neem aan dat het de keeper is, maar het wordt mij te moeilijk als ze nu opeens voornamen en achternamen door elkaar gaan gebruiken.

Holla krijgt geel omdat hij Vertonghen een “gooi” geeft, de Ajacied “stak ouderwets het veld over”. Meine liebe wat een vaktaal, geen idéé waar het over gaat.

Een vrije trap van Eriksen eindigt in de handen van doelman Gentenaar na ongeveer 25 minuten speeltijd. Er volgen wat positieve tweets over Blind, die het verdedigend goed doet en aanvallend aanwezig is. Hij speelt Siem de Jong vrij maar “de spits”, wat dus de Jong of Blind moet zijn, schiet van dichtbij op het doel maar mist voorlangs. In de 34e minuut heeft Ajax inmiddels 12 schoten op het doel gedaan een VVV Venlo 0. Waar alle Twitterende voetbalsupporters overigens hard om moeten lachen. Het balbezit van Ajax is inmiddels gestegen naar 79% tegenover 21% voor VVV.

Rond de 40e minuut is er een grote kans voor Eriksen. Helaas speelt hij de bal naar een verdediger van VVV Venlo i.p.v. naar Anita. Kort daarna volgt er een actie van de Jong die de bal afpakt, maar hem “aflegt” op Anita in plaats van zelf te spelen. Er valt geen doelpunt. Verder wordt er nog genoemd dat van der Wiel niet echt aanwezig is en dat “VVV zich vanavond moet voelen als Roel van Velzen bij de ingang van een achtbaan: net een maatje te klein.”

Tot nu toe is het geen bijzondere wedstrijd. Ajax overheerst duidelijk, maar erg spannend is het niet. Vertonghen speelt goed en VVV speelt als Chelsea. Dat is niet goed, weet ik, want daar heb ik vorige week boze tweets over gezien. Iets over met 11 man in het goal, verder weet ik er het fijne niet van. Het zal er in ieder geval mee te maken hebben dat VVV Venlo te verdedigend speelt.

Na een minuut extra tijd, wordt de eerste helft afgefloten.

Rust

In de rust komt Maarten Stekelenburg afscheid nemen van het publiek. Afscheid?! Waarom! Wat een held die man, niet om zijn prestaties want die ken ik niet… Maar leuk is hij zeker! Van een vriendin die wel via TV voetbal zit te kijken (omdat ze dat leuk vindt ja, ik snap het ook niet), krijg ik ook al WhatsApp berichten over Maarten Stekelenburg die “ZO leuk” is. Jammer dus, dat ik nu niet aan het kijken ben. In elk geval, hij neemt afscheid en krijgt daarbij luid applaus. Hij spreekt een paar woorden, waaronder “Bedankt allemaal, de 31e is binnen! Het is een geweldige dag voor Ajax vandaag, voor mij ook.” Ook de jeugdteams van Ajax lopen een ereronde langs het veld.

De tweede helft

Lodeiro, Silva en Sulejmani zijn inmiddels aangeschoven op stoeltjes naast de reservebank. Ik neem aan dat zij bij Ajax horen. Het tempo van Ajax is vrij laag en Ajax speelt slordig. In de 49e minuut opnieuw een kans voor Ajax. “Vertongen stormt even mee op over links, de Jong schiet naast. Mooie actie”, lees ik op Twitter. Even later schiet Aissatie op het doel, maar de bal wordt gered door Gentenaar. Ooijer en Sigthorsson gaan warmlopen.

De vaart raakt uit het spel, maar rond de 59e minuut valt er opnieuw een doelpunt voor Ajax, weer door Siem de Jong. In de 61e minuut een dubbele wissel: Ooijer komt in het veld voor Alderweireld, Sigthorsson voor Ebecillio. Lijkt mij geen verlies, want heb beide namen niet één keer voorbij zien komen in de Twitterstream. Maarja, wie ben ik. Niet lang nadat hij het veld binnenkwam kopt Sigthorsson op de lat. Blind geeft een panna aan Linssen.

VVV wisselt voor de tweede keer. Uchebo gaat eruit voor Nwofor. De eerste wissel heb ik even gemist, maar ik kwam er al snel via Twitter achter dat de eerste wissel van VVV Berghuis voor Linssen was. De laatste wissel van VVV vindt ook plaats, Vorstermans komt erin voor Emenike.

Nog 14 minuten. De Jong schiet op de goal maar de bal gaat over. “Dit is mijn club” klinkt door de arena en de sfeer in het stadion wordt steeds beter en enthousiaster richting het einde van de wedstrijd. Vertonghen doet ook een poging en schiet op het doel vanaf zijn eigen helft. De bal gaat niet heel ver over en komt bovenop het doel terecht.

In de 80e minuut komt Enoh erin voor Anita, die een staande ovatie krijgt. 78% Balbezit voor Ajax over de hele wedstrijd genomen. Nog tien minuten verwijderd van de schaal. Er wordt hard afgeteld op Twitter, op Facebook is het erg rustig. Op Twitter is niet veel info meer te vinden over de wedstrijd, vooral veel mensen die af aan het tellen zijn en Ajax vast feliciteren met de winst. Ajax heeft in totaal 22 schoten op het doel gedaan tegenover VVV met 5 schoten op het doel van Ajax.

Ooijer krijgt de aanvoerdersband in de laatste minuten als eerbetoon, wat betekent dat hij zo de schaal mag heffen. Het is inmiddels de 86e minuut en de spelers die niet in de wedstrijdselectie zitten staan inmiddels ook langs te lijn. Buiten op straat bij mijn huis hoor ik gejuich en ik vraag me af waarom, want de wedstrijd is nog niet afgelopen. Al snel krijg ik het antwoord te zien via Twitter. Bert van Oostveen (wie dat dan ook mag zijn) is op groot scherm te zien in het stadion als hij vast aan komt lopen met de schaal in zijn handen. Het hele stadion gaat blijkbaar ook uit zijn dak.

Ajax voor de 31e keer landskampioen

Er wordt afgefloten, de wedstrijd is voorbij. Ajax is landskampioen voor de 31e keer. Er melden zich Ajaxspelers langs de lijn met shirts met het rugnummer 31. Facebook komt ook tot leven, blije berichten stromen binnen. Twitter staat al helemaal op zijn kop! Dit is de 2e schaal voor Frank de Boer in 1,5 jaar tijd. Hopen dat ze er dit keer wat voorzichtiger mee zijn, want ik kan me nog herinneren dat ze hem ooit van de bus lieten vallen, sukkels. Zonde als dat dit jaar weer gebeurt, want o… Wat hebben we er hard voor getwitterd met zijn allen!

Bovenstaand verslag, de afbeeldingen en video’s zijn afkomstig van Twitter. Voor het schrijven van dit verslag is er geen gebruik gemaakt van andere bronnen dan Twitter. Aanvullingen of correcties? Laat je reactie achter!

 рыболовные магазины одессаkbljutythfwbzmediadomenсайт визитка под ключперевозка сборных грузов из украины в польшуcatdog.xyz

2 Reacties

  1. leon leon

    2 seizoenen geleden won Ajax weliswaar met 7-0 van VVV, Suárez en Pantelic scoorden bijde 3 keer, en niet 4 om 2, verder mooi verslag hoor.

    • Renee Preijde Renee Preijde

      Bedankt voor je aanvulling Leon! Nog even kijken hoe ik correcties op ga nemen in het verslag, want ik wil niet de “twitterwaarheid” aanpassen, maar ik ga er zeker iets mee doen nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *