Naar de inhoud springen

RE: Interpersonal (Afzender: Lon Safko)

Vandaag had ik op school een gesprek met mijn medestudent Ronald Gerrits, over mijn blogpost over interpersonal. Hierin link ik door naar een post over 0ne-to-0ne communicatie via social media en de posts over one-to-many, many-to-one en many-to-many communicatie ben ik nog aan het schrijven. Die zal ik uiteindelijk ook toevoegen aan mijn post over interpersonal.

Ronald vroeg me hoe ik precies many-to-one wilde gaan beschrijven en daar had ik eigenlijk nog niet over nagedacht. We kwamen er na een leuke discussie, ook met andere medestudenten, niet precies uit wat nou en een concreet voorbeeld was van many-to-one. ’s Avonds thuis heb ik daarom Lon Safko, auteur van the Social Media Bible gemaild of hij misschien nog wat uitleg wilde geven, onder het motto “niet geschoten is altijd mis”. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik een kleine twee uur later de volgende mail in mijn inbox vond:

From: Renee Preijde <reneepreijde@hotmail.com>
Date: Thu, 13 Oct 2011 16:34:17 +0000
To: “Lon S. Safko” <lonsafko@lonsafko.com>
Subject: Interpersonal

Hello Renee,

It’s really good to meet you!

Dear mr. Safko,

My name is Renee Preijde, I’m a student digital communication at HAN university in Arnhem, Netherlands. For our lessons, we have to read the Social Media Bible and write blogposts about it. In my blogposts, I try to explain, and give my opinion about the different subjects you write about in your book.

Although I heard you will be coming to our school in November (or was that a bad joke from one of my teachers?), I want to ask you a question. I can’t stand this question to be unanswered for any longer.

There is some talk about your university bringing me there in the first week of December.

In chapter 22 you talk about Interpersonal, on one-to-one, one-to-many, many-to-one or many-to-many bases. I had a discussion with my fellow students about these different bases of interpersonal. We can’t exactly define many-to-one. Can you give us some examples of many-to-one communication? Not websites or applications, but situations?

Many to one communication is an audience / speaker interaction.  I use Skype and Google+ Hangouts to present to a lot of universities.  They have a laptop set up facing the audience and I am projected on a big screen.  The room full of students asks me questions and I can see them and answer back.  It’s many on one side such as an audience and one on the other side such as a speaker or a teacher.  A class room is mostly one-to-many, but often becomes a many-to-one.

And another question I have is, if is it possible for a conversation to turn from many-to-many into many-to-one? For example in a group chat, when your chatting with an entire group and you have a complete different opinion than everybody else? They will possibly try to convince you of their shared opinion and you will have to try to convince them of yours. Or is that still a many-to-many conversation?

I think at that point, even though it wasn’t intended at the start to be a many-to-one, it is.

I hope you can answer my question, so that I can complete my weblog with a strong explanation of what many-to-one exactly is. Unfortunately my weblog is in Dutch, but if you’d still like to see it, here’s the link: http://www.reneepreijde.wordpress.com

Great job!  Google translates it pretty well!

If you would like me to attend your class via Skype and do an one hour Q & A…  I would be happy to do that with you; however, your teacher will have to give you extra credit for setting this up!  :o)

Yours sincerely,
Renee Preijde
Twitter: @Rpreijde

Lon

Zijn e-mail heeft mijn vraag beantwoord en ik hoop dat dit ook geldt voor Ronald. Ik zal Safko’s antwoord in ieder geval opnemen in mijn blogpost over many-to-one. Dat hij voorstelt om via Skype een uur lang mogelijkheid wil geven om met onze klas vragen te kunnen stellen is natuurlijk geweldig, ik hoop dan ook dat mijn medestudenten net zo graag van dit aanbod gebruik willen maken als ik. Dat hij tenslotte ook nog mijn weblog (waarschijnlijk deels) gelezen heeft met behulp van Google translate en er ook nog eens een positieve reactie over geeft, had ik al helemaal nooit durven dromen.

Misschien is het je opgevallen dat ik deze post niet alleen onder de categorie Social Media Bible geplaatst heb, maar ook onder inspiration. Dit heb ik bewust gedaan. Op deze opleiding heb ik geleerd steeds meer in kansen te denken en om dingen gewoon te DOEN. Ondanks dat ik mezelf afvroeg of ik wel een reactie zou krijgen, of mijn vraag niet te onbelangrijk was en of “de” Lon Safko niet iets beters te doen zou hebben, heb ik de mail gewoon gestuurd om vervolgens maar gewoon te zien wat er gebeuren zou. Dat ik nu een mail terug heb gehad, met zo’n mooi antwoord, aanbod en leuk compliment is voor mij inspirerend. Want dat bevestigt en herinnert me eraan dat ik dingen gewoon moet proberen, durven, doen, ook al lijken ze in eerste instantie niet of moeilijk te realiseren. En ik hoop stiekem dat dit voorbeeld daarmee voor iedereen een klein beetje inspirerend mag zijn.

5 Reacties

  1. Ik zeg, laten we Q-A uurtje houden met Lon Safko. Volgens mij gaan we daar een hoop aan hebben. Zo niet, dan kunnen we in ieder geval zeggen dat we gesproken hebben met de auteur van de bijbel 2.0.

    Had je al verteld dat ik het echt super tof vind dat je een e-mail terug hebt gehad, maar bij deze nogmaals. Goed bezig Renee!

  2. Christiaan Dollen Christiaan Dollen

    Gaaf dat je reactie hebt gehad van Lon Safko! Vind dat je je blog (en posts) erg netjes presenteert en deze reactie van hem doet je post veel goeds denk ik!

  3. Hallo Renee, waarschijnlijk ken je mij niet, want ik zit in de andere ASOM klas, maar ik was aan het zoeken op #asom op Twitter en kwam een Tweet tegen van jou waarin stond dat je contact had gehad met Lon Safko dus ik dacht dat wil ik wel even lezen. Maar wat gaaf zeg! Ook dat hij zo enthousiast reageert en vooral ook op je blog. Ik zou zeker gebruik maken van zijn aanbod!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *