Naar de inhoud springen

One-to-one

One-to-one communiceren, is zoals de term zelf al zegt: een-op-een communiceren. Eén van de interpersonal manieren van communicatie, van persoon tot persoon via websites of tools. Sommige tools koppelen de content die je zelf ingeeft ook op een (gewenst) moment weer terug aan de invoerder van deze content. Ook dit valt onder one-to-one. Je communiceert via een tool naar een persoon, alleen ben je dat in dit geval zelf.

Voorbeelden van tools die one-to-one communicatie mogelijk maken zijn: Skype, AOL AIM, GTalk, iChat, MSN Messenger, Jott, maar ook het tegenwoordig zo populaire WhatsApp voor op smartphones. Deze tools maken het mogelijk snel en real-time berichten te versturen naar een persoon en andersom. Dit kan bijvoorbeeld smsen vervangen. Een aantal van deze tools maken het zelfs mogelijk om een telefoon- en/of videogesprek te voeren via internet, wat dure telefoontjes scheelt, met name natuurlijk als iemand in het buitenland of elders ver weg zit. Zo kan je door interpersonal tools toch uitgebreid je weekend bespreken met je lievelingsnichtje, zonder voor de telefoonrekening op te hoeven draaien. Of je vriend/vriendin zien, die voor een stage aan de andere kant van de wereld zit. In het bedrijfsleven kunnen via interpersonal gesprekken gevoerd worden, op een zo realistisch mogelijke manier, zonder eerst uren te hoeven reizen.

Een aantal van de hierboven genoemde tools zal ik hieronder verder toelichten. Ik ben vooral erg nieuwsgierig geworden naar Jott, een voor mij onbekende toepassing.

Jott

Deze toepassing ken ik zelf niet, maar ik ben hier van alle beschreven tools in de Social Media Bible het meest nieuwsgierig naar geworden door wat Lon Safko erover zegt. De toepassing zou voor een groot deel met spraak bestuurd kunnen worden, wat ik nog niet eerder uitgeprobeerd ben. Je zou met deze toepassing smsjes en e-mails in moeten kunnen spreken, wat me erg leuk lijkt om eens te proberen. Dat kan toch nooit foutloos werken? Als de Blackberryramp (want ja, dat is het echt) die op dit moment gaande is voorbij is, ga ik het meteen installeren en snel daarna zal ik er een post over schrijven om mijn ervaringen te delen.

Skype

Skype is een toepassing die gebruikers in staat stelt telefoongesprekken te voeren via internet. Ze kunnen hierbij bellen naar een andere Skype gebruiker, maar ook naar een vaste of mobiele telefoon. Het laatste is echter niet gratis. Bellen van Skype gebruiker naar Skype gebruiker is daarentegen dus een mooie, gratis manier om normale telefoongesprekken te vervangen. Dit komt natuurlijk al helemaal goed van pas wanneer je een telefoongesprek wil voeren met iemand in het buitenland.

Tevens kan je via Skype chatten, videobellen, telefoontjes doorsturen (bijvoorbeeld naar je eigen vaste of mobiele nummer) en smsen. Skype is ’s werelds grootste aanbieder van deze manier van communiceren. Het wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 13.000.000 mensen.

MSN Messenger

MSN Messenger, ook wel gewoon “MSN”, is een chatservice die vooral voor persoonlijke contacten gebruikt wordt. Door personen via hun e-mailadres toe te voegen, verschijnen ze in je contactpersonenlijst. Je kunt vervolgens groepen maken en je contactpersonen hieronder verdelen. Van elke contactpersoon is te zien of ze online of offline zijn. Ook is er aan elke contactpersoon vaak een link gekoppeld naar hun MSN-profiel of om ze een e-mail te versturen. In een chatgesprek kan je bestanden naar elkaar verzenden, spelletjes tegen elkaar spelen, elkaar zien via de webcam en tegen elkaar praten via microfoon. Het heeft dus eigenlijk veel functies die Skype ook heeft, alleen is MSN opgezet vanuit het idee “chatten” en Skype vanuit het idee “bellen”. Dat is dan ook nog steeds de manier waarop beide toepassingen het meest gebruikt worden.

Toen ik in de onderbouw van de middelbare school zat en we eenmaal ADSL hadden thuis, besteedde ik dagen, nachten op MSN. Om te praten met vriendinnen die ik de volgende dag weer zag. Iedereen had MSN en vond het helemaal geweldig. Nu, tien jaar later, is MSN volgens mij lang zo populair niet meer onder kinderen van de leeftijd die ik toen had. Veel middelbare scholieren hebben nu ook smartphones of telefoons met internet en volgens mij is MSN verleden tijd zo gauw ze eenmaal zo’n telefoon in hun bezit hebben. Alles kan dan via WhatsApp of ping. Zelf maak ik nooit meer gebruik van MSN, meestal heb ik het wel aanstaan, maar dat zie ik meer als een extra manier om mensen te kunnen bereiken of zelf bereikbaar te zijn. (Omdat ik nog niet op genoeg andere manieren bereikbaar ben…)

WhatsApp

Dit is een applicatie voor op smartphones waardoor je kan chatten met andere WhatsApp gebruikers. Deze app wordt veelal gebruikt ter vervanging van sms, omdat het draait op je internetverbinding, die voor veel smartphone gebruikers onbeperkt is voor een x bedrag per maand. Het werkt snel en ondersteunt ook het verzenden van foto’s, video’s, spraakopnames, etc. WhatsApp wordt wereldwijd gebruikt en is altijd kosteloos, naar wie je ook “Whatsappt”, waar dan ook ter wereld. Ik maak er zelf heel actief gebruik van.

Ook is het geschikt voor many-to-many communicatie, vanwege de mogelijkheid voor groepsgesprekken. Maar daarover meer in mijn blogpost over deze andere interpersonal manier van communiceren.

Lees hier mijn overige blogposts uit de serie Social Media Bible.

2 Reacties

  1. Leuk stuk Renee. Wat is jou reactie op de telefoonbedrijven(Kpn, telfort, Hi etc.) die nu als een gek die internet abonnementen omhoog gaan gooien? Snap je dat ze zeggen dat ze door WhatsApp helemaal hun inkomsten mislopen? Of moeten bedrijven juist dit kanaal zo laten, ander manieren zoeken om hun inkomsten te laten generen? Ik gebruik hoofdzakelijk WhatsApp om de groepen functie en dan thuis op het Wifi.

  2. Christiaan Dollen Christiaan Dollen

    Interessant stuk Renee! Wat mij opvalt is dat je de verschillen tussen mobiele tools en ook zakelijke tools niet benoemt. MSN en Skype zijn volgens mij erg populair als tools op de computer, maar ook op de mobiel?

    Ook is het denk ik interessant om te vermelden dat MSN en Skype (MSN wellicht onverwacht) veel gebruikt worden om zakelijke contacten te onderhouden. Een tegenhanger van Skype die ook op mobiel gebruikt kan worden is FaceTime, maar deze is alleen beschikbaar voor Apple gebruikers.

    Ik ben trouwens benieuwd naar je Jott-ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *