Social media binnen bedrijven; altijd en zoveel mogelijk?
Safko begint in het eerste hoofdstuk van zijn boek (what is social media?) vrijwel meteen met dat ieder bedrijf social media marketing moet gebruiken en hier zoveel mogelijk geld aan moet besteden. Dit was voor mij een onverwachte binnenkomer, want deze opmerking gaat recht tegen de lessen van het semester ASOM in. Hier wordt namelijk steeds benadrukt dat je jezelf bij het adviseren altijd af moet vragen óf social media wel een oplossing is. Safko dus stelt echter dat het altijd een oplossing is en dat er zelfs zoveel mogelijk geld aan besteed moet worden. Het lijkt mij dat het toch echt afhankelijk is van factoren als de aard van het probleem en de doelgroep van het bedrijf. Waarschijnlijk is het in Safko’s positie als social media adviseur en auteur van de Social Media Bible niet erg verstandig om te zeggen dat social media niet altijd de oplossing is en is daarmee zijn uitspraak te verklaren. Toch vind ik het jammer dat Safko weinig tot geen argumenten voor deze uitspraak geeft. Onlangs hebben we namelijk een gastcollege van Samuel Driessen, ook adviseur social media voor bedrijven, gevolgd. Ook hij bevestigde wat tijdens onze lessen al vaak gezegd werd. Het is altijd eerst de vraag óf social media wel ingezet moet worden.
“So.. What do you do?”
Vervolgens begint Safko over waarom marketing via social media zo goed werkt, wat ik een interessant gedeelte vond door de toegankelijke manier waarop hij dit uitlegt. Social media maakt het mogelijk voor bedrijven om deel uit te maken van een groot netwerk, om zich hier naar binnen te werken en zo vertrouwen te winnen. Dit vertrouwen winnen is volgens hem het allerbelangrijkste. Hij geeft een mooi voorbeeld over de aanpak hiervan. Stel je loopt een ruimte in met verschillende groepen mensen die je niet kent en je sluit je bij een groep aan om mee te praten. Je wilt graag vertellen over wat jij doet (oftewel: verkoopt) en gooit dit dan ook direct de groep in zonder enige kennismaking of introductie vooraf. Dit zal veel irritatie opwekken en alleen maar een averechts effect hebben, mensen zijn niet langer geïnteresseerd.
Wat volgens Safko wel de beste manier is om in zo’n conversatie aan bod te komen met jouw onderwerp, is om juist eerst te luisteren. Wanneer je je aansluit bij zo’n onbekende groep mensen en geïnteresseerd bent, goed luistert en vragen stelt, dus deel uit gaat maken van de conversatie, komt vanzelf een keer de vraag: “So.. What do you do?” Op dat moment ben jij aan de beurt om je verhaal te doen en zullen mensen ook naar jou luisteren. Ik vond dit een erg leuk voorbeeld, waar ik me goed een voorstelling bij kan maken. Hij wil dus zeggen dat het als bedrijf belangrijk is om eerst onderdeel uit te gaan maken van een groep mensen (d.m.v. social media), om zo vertrouwen te winnen. Als dit vertrouwen eenmaal gewonnen is, zullen mensen vanzelf naar jou toekomen omdat ze geïnteresseerd in je raken.
Het was overigens erg grappig dat ik uitgerekend dit voorbeeld las op het strand van Mallorca tijdens mijn vakantie, waar het wemelt van verkopers die volgens Safko precies op deze foute manier te werk gaan. Op het strand knielt ongeveer elke vijf minuten een verkoper of propper naast je handdoek neer om te proberen je iets te verkopen… Ze houden daarbij totaal geen rekening met wat je aan het doen bent. Of je nou aan het lezen bent, in gesprek bent, of slaapt… Voor hen is ieder moment het juiste moment en dus ook een poging waard. Ook lopen er verkopers rond die schreeuwend hun producten proberen te verkopen, wat voornamelijk veel irritatie opwekt bij alle strandgangers. Sterker nog, er lopen mensen rond in knalgele t-shirts met achterop NO sunglasses, NO melon, NO massage! Achja, de verkoper van die t-shirts heeft in ieder geval wel succes…
Customer service
Dan doet Safko een uitspraak waar ik opnieuw mijn twijfels bij heb, namelijk: “If you are in customer service, social media is a must. It’s the perfect tool for staying connected with your customers after the sale” Er zijn namelijk veel mensen die nog helemaal niet bekend of handig zijn met social media, zoals oudere mensen. Voor hen zou klantenservice via social media dus niet een “perfect tool”, maar eerder een last zijn. Ik geloof graag dat in veel gevallen de keuze voor social media heel goed uitpakt bij de klantenservice van een bedrijf, maar om te zeggen dat het altijd “the perfect tool” is, lijkt me wat kort door de bocht. Of is iemand het hier oneens met me?
PostRelease
Ook komt in dit eerste hoofdstuk PostRelease aan bod, waar ik nog nooit over gehoord had. PostRelease is een tool die zich in fora in discussies (die gerelateerd zijn aan de services of producten van een bedrijf) mengt. Deze tool plaatst af en toe berichten in een discussie met daarin links of informatie over een bepaalde service of product van het bedrijf. Dit voorbeeld vond ik een beetje vreemd, na het voorbeeld “So… What do you do?” dat Safko eerder gaf. Want is PostRelease dan niet juist een voorbeeld van de manier waarop je het volgens Safko niet aan moet pakken?
The Ubiquitous Blog
Het hoofdstuk over Blogging, the Ubiquitous Blog, vond ik erg onoverzichtelijk qua vorm. Zo staan midden in Safko’s verhaal opeens drie afbeeldingen; eén waarin hij zelf als CNN reporter te zien is in Second Life en twee afbeeldingen met alleen een logo van een netwerk. Deze afbeeldingen trekken natuurlijk je aandacht wanneer je op deze pagina’s terecht komt en ik heb me dan ook rotgezocht in de tekst naar waar deze afbeeldingen aan relateerden. Helaas kon ik niet duidelijk iets vinden. De twee netwerken waarvan het logo afgebeeld staat worden genoemd in een lijst van heel veel andere bedrijven, op een even uitgebreide manier als de rest. Waarom dus alleen deze twee bedrijven hun logo in dit boek krijgen begrijp ik niet helemaal. Dat er geen duidelijk verband te vinden is tussen de tekst en de afbeeldingen maakt de afbeeldingen juist eerder afleidend dan ondersteunend, omdat je gaat zoeken naar dat ene stukje tekst dat die afbeeldingen toelicht. Ook noemt Safko binnen twee pagina’s wel meer dan 50 namen van verschillende Bloggers, Blogs of bedrijven. Hij haalt ze heel kort aan en heel snel achter elkaar. Hierdoor raakte ik al snel de draad kwijt en was het lastig om de inhoud nog te kunnen volgen.
Verderop in het hoofdstuk staat een stuk geschiedenis van de blog, wat ik erg interessant vond omdat het best wat nieuwe informatie voor mij bevatte. Zo vertelt hij dat de eerste blogs niet meer waren dan simpele html-pagina’s die regelmatig ge-update werden. Bloggen was hierdoor maar voor weinig mensen toegankelijk, omdat je als blogger kennis moest hebben van html-codes. Pas later toen er platforms voor bloggen werden opgericht werd het veel simpeler en toegankelijker voor iedereen en begon het pas te leven. Ook staat er onder what you need to know uitgelegd welke verschillende vormen van bloggen er zijn. Hier vond ik aardig wat termen die mij onbekend waren, zoals Qlogs, tumblogs en Splogs.
Tenslotte wordt er regelmatig aangehaald dat bloggen pas echt interessant wordt als je interactie weet te krijgen met de lezers van je blog. Door middel van reacties kan je als blogger een conversatie aangaan met je lezers en zo discussiëren over bepaalde dingen of juist gedachten delen. Hier ben ik het mee eens, want dit is juist wat je blog anders maakt dan een website. Het blijft zo niet bij eenrichtingsverkeer, maar komt van twee kanten. Vervolgens kan je als blogger je inhoud aanpassen of aanvullen aan de hand van de conversatie die je aangaat met je lezers of bijvoorbeeld nieuwe ideeën opdoen.
Publish!
Safko begint dit hoofdstuk met een leuk feit, waar ik eigenlijk nooit zo bij stil gestaan heb. Mensen hebben altijd al de behoefte gehad om te publiceren, dingen te vertellen en de wereld in te brengen. Al heel lang geleden begon dit met verhalen vertellen van mond tot mond, muurschilderingen, kleitabletten, hiërogliefen, papyrus, etc. Altijd zijn mensen op zoek geweest naar een manier om hun verhalen te vertellen en te verspreiden. Pas veel later werden er technologieën ontwikkeld om verhalen sneller en verder, groter, te verspreiden. Op dit moment hebben we echter steeds meer beschikking over technologieën die publiceren sneller, gemakkelijker en toegankelijker maken dan ooit. Met slechts eén druk op de knop publiceer je jouw verhaal over de hele wijde wereld. Binnen een seconde.
Vervolgens bespreekt Safko een aantal technologieën die het publishen mogelijk maken. Hij geeft hierbij korte feiten per tool, zoals het jaar waarin het opgericht werd, waar het te vinden is op het internet, hoeveel medewerkers het heeft, etc. om uiteindelijk dieper in te gaan op de werking en gebruikers ervan. De tools die in dit hoofdstuk aan bod komen zijn:
- Blogger
- Infusionsoft
- Joomla
- Knol
- RatePoint
- Slideshare
- Typepad
- VerticalResponse
- Volusion
- Wikia
- Wikipedia
- WordPress
Met een aantal van deze tools ben ik al bekend, andere tools zeggen me helemaal niets. In het boek van Safko staat aardig wat informatie over deze tools, maar die informatie blijft nog wel wat oppervlakkig. Het beste zou zijn om deze tools echt naast je te hebben en ze zo uit te kunnen proberen, zodat je als gebruiker een eigen mening kan vormen. Ik hoop dat hier in de toekomst nog eens aan toe kom en zo over deze tools ook mijn eigen bevindingen kan plaatsen hier op mijn weblog.
Bovenstaande blog is gebaseerd op de hoofdstukken 1, 7 en 24 (social media, blogging en publishing) uit the Social Media Bible van Lon Safko. Lees hier mijn overige blogposts uit de serie Social Media Bible.