Naar de inhoud springen

Waardedisciplinemodel Treacy en Wiersema

Michael Treacy en Fred Wiersema adviseren en helpen organisaties in het vaststellen of verbeteren van hun marktstrategie. Hiervoor hebben zij onder andere het waardedisciplinemodel opgesteld, waarmee een juiste strategie voor een bedrijf bepaald kan worden. Treacy en Wiersema stellen dat een bedrijf per productgroep één van de drie waardedisciplines moet kiezen waar zij in uitblinken ten opzichte van hun concurrentie en dat zij ook ten alle tijde moeten zorgen dat ze dit blijven doen. De overige twee waardedisciplines moeten dan tenminste op drempelniveau uitgevoerd worden, dus naar de minimale verwachting van de klant. Het waardedisciplinemodel Treacy en Wiersema is te vinden in de onderstaande afbeelding.

Waardedisciplinemodel Treacy en Wiersema

De drie waardedisciplines

  • Product Leadership, waarbij het belangrijk is dat de kwaliteit van het product centraal staat. Het bedrijf heeft als doelstelling innovatieve producten op de markt te brengen en beweegt zich ook in een relatief jonge markt.
  • Customer Intimacy In deze discipline draait het om de relatie met de klant. Het bedrijf steekt veel energie in het onderhouden van het contact met klanten en richt zich voornamelijk op langdurige relaties in plaats van op eenmalige transacties.
  • Operational Excellence Alle bedrijfsprocessen verlopen optimaal. Snel, efficiënt en tegen zo laag mogelijke kosten.

Toepassing van social media

Hoe zou social media een rol kunnen spelen in de verbetering of ondersteuning van deze drie strategieën? Welke content zou een bedrijf bijvoorbeeld via een social media kunnen publiceren bij het gebruik van een van deze strategieën? Enkele voorbeelden:

  • Wanneer een organisatie de waardediscipline Product Leadership handhaaft, zouden zij via social media naar buiten kunnen treden met nieuwe producten. Dit bijvoorbeeld via Youtube, Twitter, of Facebook. Ook zouden ze onderzoek kunnen doen naar de behoefte van consumenten naar nieuwe producten, binnen de markt. Social media is natuurlijk heel geschikt om een groot publiek te kunnen bereiken, wat goed van pas komt bij zo’n onderzoek.
  • Bij Customer Intimacy zou een organisatie verschillende social media in kunnen zetten om het contact met klanten te onderhouden.
  • Transparantie zou een goed argument kunnen zijn om social media te gebruiken bij de waardediscipline Operational Excellence. Social media zou hier ingezet kunnen worden om contact met bijvoorbeeld leveranciers, of andere partijen uit de bedrijfsprocessen te onderhouden. Zowel intern als extern. Ook kunnen klanten via social media snel en gemakkelijk op de hoogte worden gehouden van de orderstatus van hun bestelling, of andere bedrijfsprocessen.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *